måndag 3 mars 2014

Hina Matsuri

Den 3 mars infaller "Flickornas dag" i Japan. Men pojkar oroa er inte för ni har er dag den 5 Maj, men som numer kallas för "barnens dag".

Om det är ens dotters första Hina-matsuri så köper man ett sett Hina-docora till sin dotter men från och med hennes andra så plockar man fram dockorna man köpte och pryder huset med  varje år från början av februari fram tills denna dag. Det finns nämligen en vidskeplig tro om att om man lämnar dockorna framme efter den 4 Mars kommer det leda till sent bröllop för dottern.

Dockorna ska föreställa kejsaren och kejsarinnan, hovet och musiker klädda i de traditionella kungliga kläderna från Heian-perioden.Hur många docker en dotter har beror helt på familj och inkomst, för de är allt ifrån billiga! De kostar en hel del pengar och det är även av orsakerna till att man inte köper en ny docka varje år. Mina vänner som är i 40-50års åldern har givetvis kvar dockorna som de fick när de var barn och tar fram dem år efter år för att fira denna dag.


Kejsaren och kejsarinnan
(http://www.ningyou-mitsuwa.com/images/march/25-1.jpg)

En lite större samling som dessutom består av hov och
musikanter
(http://jikemachi.or.jp/pic-labo/jinya_04.jpg)
Så varför gör man detta då?
Denna tradition kommer från Heian-perioden och man trodde att dockorna hade förmågan att hålla onda andar. Förr var dessa dockor gjorda av halm och man satte dem på båtar och lät dem flyta med strömmen nedför floden och ta med sig problem och de onda andarna. Detta slutade man med, och enligt internet verkar det bero på att dockorna fastnade i fiskarnas nät.

Förutom att plocka fram och dekorera sitt hem med med dessa dockor så ska det ätas och drickas speciellt. Den traditionella drycken är en speciell typ av Sake som kallas för Shirozake och är gjort av fermenterat ris. Har inte själv druckit detta så har ingen aning om hur det smakar tyvärr!

I matväg så äter man något som heter Chirashisushi,  Hina-arare (ett form av tilltugg smaksatt med socker eller sojasås), Hishimochi (En diamant formad riskaka) och en soppa som kallas för Ushiojiru. Soppan innehåller musslor som fortfarande är i sitt skal. Musselskal har en perfekt passform så att ha dessa skal i mat är en symbol för ett enat och harmoniserat par, då inget par förutom deta enda rätta paret kan passa så bra tillsammans.

Chirashisushi
(http://jikemachi.or.jp/pic-labo/jinya_04.jpg)

Hina-arare
(http://www.kyotoguide.com/ver2/css/images/thismonth/savory/201203/3.gif)

Hishimochi
(http://data5.blog.de/media/208/3286208_648f700ae3_m.jpg)


Ushiojiru
(http://data5.blog.de/media/208/3286208_648f700ae3_m.jpg)

Något annat som vanligen äts på denna festival högtid är Sakura-mochi (Klibbig riskaka med smak av körsbärsblomma och sötbönpasta som fyllning.

Sakuramochi (Kanto stil)
(http://img.allabout.co.jp/gm/article/72222/01.jpg)

Sakuramochi (Kansa-stil)
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Sakuramochi.jpg)


2 kommentarer:

  1. Kul att pojkarnas dag kallas barnens dag. Så himla mycket smaskens du radar upp. Det känns som om jag ökar i vikt bara av att titta på bilderna.
    Så fint med dockorna och vad de symboliserar. Du borde köpa en docka till dig själv för du är ju s a s pånyttfödd nu när du flyttat "hem". /B

    SvaraRadera
    Svar
    1. tidigare kallades det för pojkarnas dag men har ändrats och är idag barnens dag, vet inte bakgrunden till detta dock...
      Jo det är farligt! Tänk dig då jag som har obregränsad tillgång till allt detta varje dag!
      Hehe, får köpa en till min dotter om jag får någon i framtiden! ;)

      Radera