lördag 21 december 2013

Year end parties


Såhär års i Japan går i princip alla Japaner på ett så kallat "Bonenkai", End year party, tillsammans med goda vänner, kollegor, klubbmedlemmar osv. Man går helt enkelt ut och dricker och äter tillsammans för att fira det gångna året och önska ett gott nästkommande år.

Den största skillnaden med ett Bonenkai jämfört med t.ex det svenska julbordet är att om företaget officiellt bestämt att det ska genomföras så är det obligatorisk närvaro, oavsett om man vill eller inte, trots att det är utanför arbetstid. Flera av mina vänner som inte är överförtjust i sina kollegor har flertalet ggr yttrat att de gärna hade sluppit gå.

Själv trivs jag med mina kollegor och vi bestämde det inofficiellt internt inom vår lilla avdelning så enbart de som kunde och ville gick. På ett sätt bra men på ett sätt trist då i pincip hälften inte kunde komma. Men men, det var grymt trevligt iaf!

Vår manager håller ett tal för att inleda festligheterna

Vi gick till en Okonomiyaki restaurang som låg bara 10 min från jobbet. Okonomiyaki är typ en japansk "pannkaka" som man steket på ett stort stekbord och man kan ha i precis vad man vill,m som även namnet antyder. Skulle man översätta Okonomiyaki skulle det kunna vara "Stek-vad-vad-du-vill". Vet inte vad ni övriga tycker men jag tycker personligen att det är mysig när alla fixar och steker ihop, blir lite mer gemenskap och roligare än att bara gå ut och äta!

Man beställer in den kombinationen man vill ha och får in en skål med alla ingredienser som man får blanda samman till en smet själv.

Mochi-chizu Dama, Sticky rice och ost!

När man blandat ihop allt så steker man det på stekbordet man har framför sig.

Ut med smeten!

Gäller att forma till fina runda pannkakor
Efter ca 5 min kommer det momentet som kan vara lite svår och man talar emellanåt huruvida någon är bra eller dålig på detta, att vända sin pannkaka! Vi hade ett profs i vår grupp som är från Kansai, där Okonomiyaki är en lokal känd delikatess, så det var inga problem!


Detta var dock inte mitt enda Year end party denna vecka!
Jag har gått på två men de finns de som går på fler! För vissa tillhör det att gå ut med sina kunder så de kan behöva gå varje dag under veckan, för att värna om relationen till sin kund.

Igår var det dock inte med min egna avdelning utan bara med folk jag inte känner! Då kan man fråga sig vad jag gjorde där?

En tjej råkar komma från Gifu och har pluggat på Nanzan och därför blev jag inbjuden. Till skillnad från festligheten med avdelningen som var 18-20 med 7 personer var detta lite större med 16 pers och 18-22:30. Dessutom var det Tabehoudai (ät så mycket du vill) och nomihoudai (drick så mycket du vill) för endast ca 230kr.

Vi var på en så kallad Teppanyaki restaurang så vi hade en stekplatta i bordet där vi tillagade maten själva vartefter ingredienserna var serverade. Riktigt och och riktigt trevligt!

Teppachiya!

Teppanyaki!





3 kommentarer:

  1. Trist egentligen att bli kommenderad att gå ut och umgås med folk man egentligen inte gillar och dessutom på sin fritid. Annars är det ju en lysande ide att fira året som varit tillsammans med människor som man tycker om.
    Men va fan måste man laga sin egen mat när man går ut. Påminn mig om att inte flytta till Japan för då finge jag väl svälta ihjäl bortskämd som jag är.
    Kram B

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo, det håller jag med om! Dock så sätter företagen här väldigt högt värde på gemenskap vilket innebär att man tvingas socialisera emellanåt. Jag har som sagt tur att jag trivs med mina kollegor och inte har nåt emot att umgås med dem!

      haha, du steker i princip bara maten...men med tanke på din ambitionsnivå när det gäller att laga mat kan jag tänka mg att du hellre svälter! haha! Tur dock att alla restauranger inte är på detta viset ;)

      Radera
  2. Jag skulle få dåndimpen om jag var tvungen att slösa min fritid på folk som jag inte har det ringaste lust att umgås med. Urk!

    Steka och steka...det är inte så bara. Min ambitionsnivå vad gäller matlagning är lika långt nere under jorden som avloppsrören. /B

    SvaraRadera