måndag 28 oktober 2013

Lite om Japan, Del 1

Jag har fått önskemål om nämna lite om saker i Japan och jag kommer försöka väva in så mycket som möjligt i mina ordinarie inlägg, men kan bli ett och annat separat som detta emellanåt. Viktigt att nämna mycket av det jag säger här är min bild och erfarenhet av Japan och japansk kultur! En del är självklart fakta förstås...

De flesta vet vart Japan ligger och att det är ett land med massa jordbävningar och strul med ett kärnkraftsverk i 福島(Fukushima). Det många kanske inte vet är att landet är ungefär lika stort som Norge till ytan och också är täckt 80% av berg. En stor skillnad är att Norge har en befolkning på 5 miljoner medan Japan har 127 miljoner, då kan man kanske förstå varför det pratas så mycket om att det är trångt!


En shintoistisk Toori-gate
utanför Miyajima
Huvudreligionerna är Shintoism och Buddhism. Men som jag upplever det är inte japaner överdrivet religiösa, det känns snarare som att mycket av de religiösa ritualerna utförs som kultur. Lite som med julafton i Sverige numer, även om de fortfarande finns de som verkligen firar Jesus födelse. Jag vet faktiskt inte varför men av någon anledning har de delat upp så att de ritualer som berör födelse och liv är från Shintoismen och de som berör döden är Buddhistiska. 


Det kanske låter udda men mitt erfarenhet är japaner och svenskar är väldigt lika som personer. Precis som i Sverige råder jantelagen men jag vågar nästan påstå att den är än värre här än i Svea. När man först träffar dem är de gansa tystlåtna och tillbaka dragna, man får intycket av att de är ganska blyga, men får de i sig lite att dricka blir de nästan odrägligt högljudda! De sätter sig inte gärna bredvid någon om det finns lediga platser över någon annanstans i t.ex bussen eller på tåget, man lägger sig inte i andras liv om man inte blir inbjuden att ge råd m.m.



Likt oss så radar de upp i kö, och som de kan köa! De kan köa i flera timmar! För i Japan fungerar det nämligen som så att i princip alla affärer inriktar sig på en sak, t.ex en restaurang för sushi, en för ramen, en för japansk-curry, en för risomelett, en för bröd osv. Och när de bestämt sig för att de vill äta just den maträtten, eller köpa just den delikatessen, på den restaurangen eller affären, för att de är bra på just den maträtten/delikatessen, så kan de som sagt stå i kö i flera timmar. 

En lång kö till en pannkaksrestaurang
Så för mig som svensk fungerar det ändå väldigt bra att komma in i samhället, trots stora skillnader i våra kulturer, eftersom många personlighetsdrag är bekanta. 

Några andra saker som jag fann intressanta när jag först kom hit var toffel-kulturen och bad-kulturen. Man har verkligen tofflor på sig överallt (utom utomhus) och det är givetvis olika sorter beroende på vart de ska användas! Man har t.ex ett separat par för att använda på toaletten, ett annat par på balkongen, ytterligare ett par inomhus som varierar beroende på säsong (varmare på vintern och svalare på sommaren). Den som flyger till japan kan se att näst intill alla har med sig ett par "res-tofflor" att ha på flygplanet.

Toalett-tofflor
Restofflor





















Och sen då till bad-kulturen. Som egentligen i sig självt är ganska vettig, men som man först kanske hajjar till på eftersom man inte är van.

I japan är det nämligen så att man duschar och tvättar sig färdigt innan man badar, för badet är till för avslappning och inte för att bli ren. En annan anledning till detta är att alla i familjen delar på samma badvatten, och det vore inte så skoj för den som badar sist om alla hade hoppat i smutsiga! 

Nu kan man undra om japanerna är sjukligt snåla som delar på vattnet? Nej, men badar man varje dag (och de gör de!) så blir det väldigt dyrt om de ska fylla och tömma mellan varje person, plus att det definitivt är mer miljövänligt att dela vattnet! Dessutom är det många som använder vattnet till tvättmaskinen när sista personen tagit sitt bad. 

Tror detta får vara allt för denna gång, och kommer som sagt försöka väva in så mycket som möjligt i mina vanliga inlägg!

2 kommentarer:

  1. Hej! Laser din blogg har och tycker det later jatte kul och spannande!
    Hoppas allting ar bra med dig!

    /Malin P

    SvaraRadera
    Svar
    1. härligt å höra! Vill på nåt sätt försöka få med de där hemma och runt om i världen! Lättare en att skicka ett mejl till var och en för sig, haha!

      Radera