söndag 12 juli 2015

Japans 100 kända berg - Nr7, Mount. Gassan

Sakta men säkert prickar jag av bergen från listan med Japans 100 kända berg. Att vandra i bergen är ett av de mest effektiva sätten att komma ut i naturen i ett land som består till stora delar av betong, om man inte bor ute på vischan då.

Att få komma ut i det gröna och uppleva naturens doftar och ljud är nog det absolut bästa sättet att göra sig av med stress. Det och karaoke!

Mount. Gassan är med sina 1984m det högsta av tre berg i Dewa, Yamagata prefekturen. Precis som många andra berg i Japan är det en vulkan men det finns inga varning utfärdade så det går utmärkt att bestiga!




I Japan finns det folk som vandrar bergen för att träna sina sinnen och en del av dem går på en typ av pilgrimsfärd från berg till berg. Dessa personer är oftast klädda i vita kläder och jag har hört talas om dem men inte förrän nu sett dem, och de flockades i mängder! Tydligen är Gassan ett dyrkat berg bland just denna grupp människor, vilket säkert är kopplat till Templet på bergets topp samt att en känd Haiku poet besökte berget för 400 år sedan och skrev poesi.

Berget är även känt för sina stora mängder snö och är ett av bergen som erbjuder möjligheten att åka skidor även en bit inpå sommaren.





För oss som bor i Saitama ligger detta berg en bra bit bort så för att underlätta en aning åkte vi kvällen innan och sov över hos en av Naos kompisar som också skulle följa med. Men även om vi åkte 2h dagen innan väntade en ca 6.5H lång biltur på morgonen så avfärd var planerad kl 02:30.

Vi började klättra vid 8:30, nådde toppen runt  11:30 för att käka lite lunch, njuta av utsikten för att sedan börja vandra neråt igen och köra de 6.5+2h bilfärd hemmåt. Vandringen och berget i sig var riktigt trevligt men de flesta av oss var eniga om att det var lite långt bort för att bara åka över dagen.

Tack vare stödlinda för min onda arm fick jag
en grymt sexig bränna!


Undrar vilket berg från listan det blir härnäst?
Den som lever får se!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar