söndag 7 februari 2016

Apigt värre

Normalt sett denna tid på året brukar jag vara upptagen med att åka bräda här och var men då jag som sagt är på vila och rehabilitering så har helgerna varit väldigt lugna. Känner mig bortskämd som kan sova så länge!


Som tur var finns det andra aktiviteter man kan roa sig med! Dock blev vi väldigt sugna på att åka någonstans och hitta på nåt och av en ren lyckoträff tipsade min chef mig om en park i Nagano där de japanska aporna badar i onsen på vintern. Hur awesome låter inte det? Badande apor!

Innan dess hann vi med lite Setsubun firande på morgonen innan vi gav oss iväg till jobbet. Setsubun är sista dagen på vintern enligt den traditionella japanska kalendern. Det är ingen stor festlig aktivitet utan man kastar rostade sojabönor ut genom dörren samtidigt som man säger "Ut med demoner, in med lycka" för att sedan stänga igen dörren och på så sätt stänga ute demonerna. Efter för att behålla lyckan inomhus äter alla lika många bönor som sin egen ålder.



Man äter även en speciell typ av sushi-rulle som kallar för Eho-maki som kan översättas till "lyckoriktad rulle". Rullen äts under total tystnad med näsan i det vädersträck som står för lycka. Vädersträcket bestäms baserat på det årets stjärntecken från den kinesiska kalendern. Traditionen kommer ursprungligen från Kansai-området men har spridit sig och Eho-maki kan idag köpas överallt. Dock är traditionen inte så stark i Kanto ännu...

Även om vintern vädermässigt inte slutar i och med setsubun så är det åtminstone ett tecken på att våren närmar sig!

I vilket fall så packade vi får väskor och satte oss på våra rumpor i bilen för att bege oss mot aporna I Jigokudani!






Det var riktigt häftigt! Aporna var helt orädda för oss männsikor och strövade omkring precis bredvid våra ben. Ska poängtera att dessa apor är vilda! De är inte någon djurpark eller omhändertagna av människor på något sett.

Efter att ha besökt aporna tog vi oss tillbaka till hotellet. Det var ett väldigt gammalt men mysigt hotell och varje rum var döpt efter en fisksort. Jag och Nao fick Koi-fisken, fisken för lycka och tur.



Hotellet är väldigt populärt bland utlänningar vilket inte är så konstigt eftersom det är traditionell inredning, typiskt japansk mat samt att ägaren är 6dan rankad instruktör i japanskt bågskytte och erbjuder gratis prova-på för alla gäster. Inte kunde vi missa en sådan chans!





Jag kanske blir nästa Robin Hood?





2 kommentarer:

  1. Så häftigt med aporna. Det hade jag gillat. Ni gör så mycket kul och spännande.
    Tänk att få leva i ett land som har så fantastiskt mycket att erbjuda. /B

    SvaraRadera
    Svar
    1. det finns säkert massor hemma i svea med?
      well, fördelen med att bo på en ö som har varit isolerad i otroligt många år är att den inhemska turismen är väl utvecklad!

      Radera