söndag 1 november 2015

Udon på toppen av grytberget

Början av November innebär att säsongen för att vandra i bergen närmar sig sitt slut, om man inte har specifik vinterutrustning förstås. I och med detta så ville vi passa på att göra ett försök till en av de kanske sista vandringarna för året uppför Mount. Tanzawa.

Mount. Tanzawa är också ett av de 100 kända bergen i Japan och även om det inte är ett högt berg, endast 1557m, så är det ett av de jobbigare bergen eftersom man börjar på väldigt låg höjd och har många meter att ta sig till toppen.

Så tanken var att börja vid Ogura på en höjd av 293m, ta sig till Mount. Nabewari (1273m) för att övernatta, fortsätta mot toppen på söndag morgon för att slutligen ta sig ner under söndags eftermiddagen.

Dock blir inte allt som man tänkt sig och av diverse orsaker kom vi inte fram till Ogura förrän kl 15 på eftermiddagen. Vandringen upp till toppen för Mount. Nabewari skulle ta ca 4h vilket skulle innebära att vi inte skulle vara framme vid övernattningsplatsen förrän runt kl 19. Problemet är att uppe i bergen blir det mörkt redan efter 17 såhär års och det är inte direkt rekommenderat att vandra omkring i mörkret, även om du har pannlampa, i berg man tidigare inte vandrat i.


ca 3,5 timmar uppåt med trappor i princip hela vägen!

En känsla av höst!
 Så, något besviken om jag ska vara ärlig, tog vi in på ett hotell i närheten  istället och bestämde oss för att gå upp vid kl 04 och påbörja vår vandring kl 06. Då vi räknade ut att det skulle ta ca 10h att ta sig upp till toppen för Mount. Tanzawa och ner igen till parkeringen, utan några större pauser, valde vi att bara vandra till Mount. Nabiwari för att åtminstone äta deras berömda Yakinabe Udon.

Yakinabe Udon på toppen av Mount. Nabewari

Efter en välförtjänt rast på toppen och med lunch i magarna började vi ta oss ner igen. Vi valde att ta en annan väg som visade sig vara mycket trevlig! Mindre "preppad" av personal jämfört med de andra vägarna = mindre trappor = mindre smärta i knäna.

Vi passerade även ett litet vattenfall, mycket trevligt!

Vår rutt!
Så det tog oss ca 6h40min tur och retur, vilket är ganska snabbt! I guideböckerna uppskattar de att det ska ta ca 7,5- 8h, men då är tiderna också uträknande för en äldre dam eller herre i 50års åldern...

En annan trevlig sak som man nästan endast ser ute på landsbygden är de små gör-det-själv grönsaksstånden. De som odlar i området samlar ihop sina grönsaker och frukter i korgar eller påsar samt prismärker. Sen får man Servera sig själv genom att lägga pengarna i en liten bössa och ta sina varor. Mycket trevligt koncept men jag tvivlar på att det skulle fungera i Sverige...


Så då vi misslyckades att bestiga Mount. Tanzawa som är ett av de 100 bergen i Japan betyder det att vi måste komma tillbaka och bestiga detta berg en gång till + de sista 300m. Tvivlar på att jag e sugen på att komma tillbaka inom en alltför snar framtid med tanke på alla trapporna...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar